Wolontariusze sami przygotowują woreczki ryżu. – Woreczki szyjemy z białego i szarego płótna, lnu czy bawełny, np. resztek zasłon, firan, obrusów, wkładamy do nich zakupione wcześniej w sklepie foliowe woreczki z ryżem – tłumaczy Maria Słowińska. W tym roku woreczki zostały wykonane we współpracy z uczestnikami Warsztatu Terapii Zajęciowej Roktar.
Następnie ryż rozprowadzany jest w parafiach, a ofiary przekazywane dla biednych w Afryce. Zebrane przez diakonię ofiary zostaną przeznaczone na żywność dla mieszkańców ubogich dzielnic stolicy Kenii, gdzie posługują franciszkanie z gdańskiej prowincji św. Maksymiliana.
Franciszkanie pomagają ubogim w slumsach Nairobi, chorym na AIDS, prowadzą szkoły, ośrodki zdrowia i domy rehabilitacyjne dla osieroconych lub molestowanych dziewcząt. Jest to posługa wymagająca dużego poświęcenia, cierpliwości, czasu, ale i środków finansowych – wyjaśnia Maria Słowińska, która niedawno odwiedziła Kenię. – To jest konkretny cel, coś, co możemy zaoferować w czasie Wielkiego Postu najuboższym i sobie samym – przekonuje wolontariuszka.
Dołączona do woreczków kartka wyjaśnia, że akcja posiada trzy wymiary. Oprócz jałmużny, czyli wsparcia ofiarą pieniężną biednych, jej uczestnicy zaproszeni są do postu, bo otrzymany ryż może stać się w wybranym dniu jedynym posiłkiem. – Chodzi nam także o zaproszenie do modlitwy, którą wszyscy możemy wspierać ubogich, głodnych i cierpiących – tłumaczą wolontariusze z Poznania.
Akcja „Woreczek ryżu” została wpisana w program duszpasterski archidiecezji poznańskiej. – To ważny projekt, który może stać się świadectwem naszej troski o Kościół w krajach misyjnych – mówi KAI ks. Szymon Stułkowski, delegat arcybiskupa do spraw misji.
W akcję diakoni charytatywno-misyjnej wspólnoty Porcjunkula przy klasztorze franciszkanów w Poznaniu włączyły się m.in. franciszkańskie wspólnoty w Gdyni, Koszalinie i Gdańsku, parafie w Poznaniu, Mosinie czy Lusówku. Akcję można też wspierać wpłacając pieniądze na konto podane na stronie www.porcjunkula.com.
Zgodnie z raportem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) 1/3 populacji świata jest niedożywiona, a 1/3 głoduje.
Za: www.deon.pl