Jak zrobić pauliński gulasz węgierski? Tego będzie można się dowiedzieć już w najbliższą niedzielę, 11 września w programie „Klasztorne smaki” z udziałem Remigiusza Rączki realizowanym przez Telewizję Polską. 36. odcinek 4. sezonu „Paulini z Jasnej Góry” nagrywany był w klasztornych ogrodach i w Bastionie św. Barbary. Twórcom zależało, by pokazać najważniejsze miejsce na mapie sakralnej Polski trochę z innej strony, bo od kuchni.
– Wszyscy znają oczywiście Kaplicę Cudownego Obrazu i Jasną Górę, tą którą widzimy tak ogólnie. My natomiast pokazujemy miejsca na co dzień niewidoczne, jak klasztorne ogrody. Chcieliśmy zauważyć, że toczy się tu zwykłe życie np. zakonnicy mają też i ule – powiedział Remigiusz Rączka.
Prowadzący program podkreślił, że wszystkie dania, które zostały przygotowane w „Klasztornych smakach” są związane z paulinami. – Ponieważ zakonnicy wywodzą się z Węgier, to przygotowaliśmy dobry węgierski gulasz. Natomiast deserem są racuchy z kuchni staropolskiej, bo Jasna Góra jeden z najważniejszych momentów swej historii przeżywała w czasie potopu szwedzkiego. Dlatego pomyślałem, że deser musi być z takim właśnie rodowodem. Są więc placuszki z rodzynkami okraszone dużą ilością miodu pochodzącego oczywiście z jasnogórskiej pasieki – dodał kucharz.
Emisja jasnogórskich „Klasztornych smaków” odbędzie się w najbliższą niedzielę – 11 września o godz. 10.10 w TVP1.
it/BP @JasnaGóraNews / Częstochowa
KAI