Opactwo Orval ma długą historię. Zostało założone w XI wieku przez benedyktynów przybyłych z Kalabrii w południowych Włoszech. W następnym stuleciu, kiedy reforma cystersów odnowiła życie zakonne prowadzone według reguły św. Benedykta, belgijski klasztor stał się cysterski. W XVII wieku przyjął powstałą wówczas reformę Cystersów Ściślejszej Obserwancji, czyli trapistów. W czasie rewolucji francuskiej klasztor został spalony, a wspólnota rozproszona. Dopiero w XX wieku, w okresie międzywojennym, opactwo wznowiono i wzniesiono jego dzisiejsze zabudowania. Trapiści z Orval znani są też z produkcji piwa i serów. Jednak nie tylko to przyciąga tam odwiedzających. Udział w liturgii dostępny jest dla wszystkich chcących się pomodlić razem z mnichami. Wystarczy zgłosić się do klasztornej furty na 10 minut przed rozpoczęciem danej godziny brewiarzowej, by mieć czas dojść do kościoła opactwa.
ak/ rv