Od niespełna dziesięciu lat dyrektorem kuchni jest br. Rafał Gorzołka OFM, członek zarządu Prowincji (definitor), mistrz kucharski i cukierniczy, pedagog, miłośnik ubogich, dla których spala swoje życie zakonne. Dla ubogich, korzystających na co dzień z posiłku w kuchni franciszkańskiej, jak i niektórych rodzin z okolicy, ma on własny program. Stale przy tym współpracuje z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej we Wrocławiu (MOPS). M.in. od dwóch lat uczestniczy w programie solidarnościowym na rzecz społeczności rumuńskiej, która koczuje na polu pod Wrocławiem, w okolicy Widawy. W okresie zimowym zapewnia on imigrantom posiłek codzienny (ok. 50 litrów gorącej zupy z wkładką mięsną), suche produkty spożywcze i odzież zimową. O transport żywnościowy stara się już policja z dzielnicy Wrocław Psie-Pole.
Z innych projektów br. Rafała na uwagę zasługuje pilotażowy program aktywizacji zawodowej dla bezrobotnych, nawiedzających kuchnię franciszkańską. W przewidzianych zajęciach, teoretycznych i praktycznych, ok. 30 osób przyswaja sobie prace kuchenne i brukarskie, z nadzieją znalezienia pracy zarobkowej. Godny podkreślenia jest też projekt obejmujący porady i profilaktykę medyczno-sanitarną, angażujący – na zasadzie wolontariatu – grupę młodych lekarzy wrocławskich. Prowadzą oni zajęcia dwa razy w miesiącu.
Po poświęceniu odnowionej kuchni charytatywnej, kierujący nią br. Rafał Gorzołka nie odpoczywa: szuka sponsorów, dobroczyńców, by znów przygotować godną ludzi ubogich Wigilię Bożego Narodzenia dla ok. 600 osób.