423
Z innych projektów br. Rafała na uwagę zasługuje pilotażowy program aktywizacji zawodowej dla bezrobotnych, nawiedzających kuchnię franciszkańską. W przewidzianych zajęciach, teoretycznych i praktycznych, ok. 30 osób przyswaja sobie prace kuchenne i brukarskie, z nadzieją znalezienia pracy zarobkowej. Godny podkreślenia jest też projekt obejmujący porady i profilaktykę medyczno-sanitarną, angażujący – na zasadzie wolontariatu – grupę młodych lekarzy wrocławskich. Prowadzą oni zajęcia dwa razy w miesiącu.
Po poświęceniu odnowionej kuchni charytatywnej, kierujący nią br. Rafał Gorzołka nie odpoczywa: szuka sponsorów, dobroczyńców, by znów przygotować godną ludzi ubogich Wigilię Bożego Narodzenia dla ok. 600 osób.
"Franciszkańska Kuchnia Charytatywna" przy klasztorze braci mniejszych we Wrocławiu, będąca agendą Prowincji św. Jadwigi, ma już swoją historię w posłudze ubogim miasta Wrocławia. Historię mają też pomieszczenia klasztorne, oddane do dyspozycji kuchni, które w ostatnim czasie zostały zmodernizowane i otrzymały nowe wyposażenie, według aktualnych standardów przewidzianych prawem państwowym. Poświęcił je o. Wacław Stanisław Chomik OFM, minister prowincjalny, w piątek 3 XII, w obecności miejscowej wspólnoty braci zakonnych.
Od niespełna dziesięciu lat dyrektorem kuchni jest br. Rafał Gorzołka OFM, członek zarządu Prowincji (definitor), mistrz kucharski i cukierniczy, pedagog, miłośnik ubogich, dla których spala swoje życie zakonne. Dla ubogich, korzystających na co dzień z posiłku w kuchni franciszkańskiej, jak i niektórych rodzin z okolicy, ma on własny program. Stale przy tym współpracuje z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej we Wrocławiu (MOPS). M.in. od dwóch lat uczestniczy w programie solidarnościowym na rzecz społeczności rumuńskiej, która koczuje na polu pod Wrocławiem, w okolicy Widawy. W okresie zimowym zapewnia on imigrantom posiłek codzienny (ok. 50 litrów gorącej zupy z wkładką mięsną), suche produkty spożywcze i odzież zimową. O transport żywnościowy stara się już policja z dzielnicy Wrocław Psie-Pole.
Z innych projektów br. Rafała na uwagę zasługuje pilotażowy program aktywizacji zawodowej dla bezrobotnych, nawiedzających kuchnię franciszkańską. W przewidzianych zajęciach, teoretycznych i praktycznych, ok. 30 osób przyswaja sobie prace kuchenne i brukarskie, z nadzieją znalezienia pracy zarobkowej. Godny podkreślenia jest też projekt obejmujący porady i profilaktykę medyczno-sanitarną, angażujący – na zasadzie wolontariatu – grupę młodych lekarzy wrocławskich. Prowadzą oni zajęcia dwa razy w miesiącu.
Po poświęceniu odnowionej kuchni charytatywnej, kierujący nią br. Rafał Gorzołka nie odpoczywa: szuka sponsorów, dobroczyńców, by znów przygotować godną ludzi ubogich Wigilię Bożego Narodzenia dla ok. 600 osób.